Energetikai célokraMég tart a vita, hogy az energetikai célú ültetvényeken telepített fás és lágy szárú növények "energianövényként" megfelelően lettek-e megnevezve. Ez az elnevezés már a köznyelvbe ágyazódott és alapvetően hibás. Inkább a média elnevezése, mint tudományos meghatározás. Minden növény tulajdonképpen a napenergia jelentős részét raktározza el önmagában, tehát "energianövény".

Egyes hibák, hiányosságok ellenére a növényi eredetű biomassza a legtökéletesebb forrása az átalakított napenergiának és az egyik legtisztább megújuló energiaforrás. A biomassza a napfény energiáját tárolja kémiai energia formájában. Tulajdonképpen a jelenleg kitermelt fosszilis energiák is növényi eredetűek.

A sida energiahatékonysági mutatója (Eh = Eoutput / Einput) vetekszik az energiafa mutatójával, ami 21-es érték!

Hatékony átalakítással (nem pirolízissel) tökéletes alapanyag energetikai célokra!

Művelhető kötött, sőt homokos talajon is. 12-14 aranykoronás földeken is igen gazdaságosan termeszthető és a többcélú felhasználási lehetősége kiváló. A telepítést követő harmadik évtől a fajta egy tőből 20-40 télen elszáradó szárat növeszt. Az ültetvény élettartama 20-30 év. A sida minden típusú talajon jó termést hoz, még a tízegynéhány aranykorona értékű száraz, kötött, vagy homokos talajon is. A sida a fagyoknak, a szárazságnak teljesen ellenálló növény.

A betakarítható sida mennyisége igen sok tényezőtől függ. A termőterület minőségétől függően 9-25 t száraz tömeg/ha/év a betakarított mennyiség, de pl. egy közepes minőségű termőföldről a második évtől kezdődően 20 t száraz tömeg/ha/év a betakarított mennyiség.

Az erdeifenyő, lucfenyő és a sida fűtési tulajdonságai
Fajta Mennyiség
t/ha/év
Fűtőérték
MJ/kg (száraz tömeg)
Hőmennyiség
MJ/ha
Erdeifenyő (25 éves) 3.9 17.417 67 926
Lucfenyő (35 éves) 5.1 18.212 92 881
Sida 9.3-17.8 18.746 174 338-333 679