képképkép

... Sida a megoldás

A sida a fagyoknak, szárazságnak teljesen ellenálló növény. 2006-ban, a lengyelországi nagy szárazság idején, amikor négy hónapig egyáltalán nem hullott csapadék, csak 10 százalék volt az ültetvényben a veszteség. Azok az egyedek ugyanakkor, amelyeknek a szárai elszáradtak, az augusztusi esőzések után a föld alatti gyökérsarjakból kihajtottak, és októberben már az egy méteres magasságot is elérték. Az igazán nagy veszteség a magtermésben jelentkezett. A 2008-as magyarországi szárazság a frissen ültetett palántákat károsította. A tűző nap, az öntözések ellenére, kiégette a föld színéről a kis fejlődő növényeket. Idén tavasszal, óriási meglepetésre, az előbb említett, "kiégett" palánták helyén a többivel együtt kihajtott a sida.

A kifejlett növény a mi éghajlati körülményeink között júniustól kezd virágozni az októberi fagyok beálltáig. Ez a tulajdonsága alaposan megkülönbözteti a többi virágzó, mézet adó növénytől. A sida az első évben lassan nő, maximum 60-90 centiméteres magasságot ér el. Sajnos ez idő alatt a különböző gyomnövények sokkal gyorsabban fejlődnek, ezért szükséges a vegyszeres vagy a mechanikus gyomirtás. A második évtől a 2,5-4 méteres magasságra növő, sok hajtást növesztő sida már elveszi a gyomoktól az életteret. A különböző herbicidek használatával óvatosan kell eljárni, miután a sidára kifejtett hatásmechanizmusukkal kapcsolatos ismeretek egyelőre hiányosak.

A célirányosan termesztett lágy szárú sida alternatív kultúraválasztási lehetőséget jelent a gazdálkodónak ott, ahol a hagyományos élelmiszernövényeket már nem, vagy nem kielégítő termésbiztonsággal tudná termeszteni. A termesztése megéri a gazdának, a kistérségnek, az államnak.  vissza...  főoldal