képképkép

Ültetés

Alapvető követelmény az energetikai célú ültetvényekkel szemben a min. 5 éves fenntarthatóság az energetikai alapanyag termelését illetően. Nem elhanyagolható szempont a termőföldek aranykorona (AK) értéke, hiszen az energiaültetvényt csak olyan termőhelyen érdemes létesíteni, amelyen a szántóföldi gazdálkodás rentabilitása nem biztosított, a gabonafélékkel vagy egyéb kultúrákkal nem érhetők el a biztonságos jövedelmezőséget jelentő hozamok.

A telepítésre szánt területet a telepítést megelőző őszön minden évelő és egyéves gyomtól meg kell tisztítani. Erre totális gyomirtást célszerű alkalmazni. A gyomirtó hatása után (2-3 hét) a területet le kell tárcsázni, majd középmélyen leszántani. A szántást minden esetben zárni kell, még a fagyok beállta előtt, mert a kora tavaszi telepítés előtt a talajviszonyok később nem adnak rá időt. Magas hozamokat csak a megfelelően előkészített és megválasztott ültetvénytől várhat a jó gazda. Az igazán jó választást a sida jelenti.

Az ültetvény létesíthető szabadföldi vetéssel, palánták nevelésével és kiültetetésével, és a már létező egy-két éves ültetvény sarjas gyökérzetének tavaszi feldarabolásával és elültetésével.

Az ideális talaj pH-értéke 5,5-7,5 közötti. Megújuló energetikai célból létrehozandó sidaültetvényt 50-65 ezer tő/hektár mennyiségben legcélszerűbb ültetni.